O nama

Ragbi klub Brač
U Hrvatskoj se ragbi u svom izvornom obliku prvi puta pojavljuje pred više od 50. god., točnije1952., u Zagrebu, gdje se stvara prva generacija zaljubljenika u taj šport, među kojima je i nekolicina splitskih studenata koji dvije godine kasnije “donose” ragbi u Split.
Nekoliko godina kasnije, 1959. osniva se i ragbi klub Nada – kasnije jedan od najtrofejnijih klubova na ovom području i jedan od najjačih centara razvoja ragbija u Hrvatskoj.
Upravo iz redova igrača Nade je potekla ideja o osnivanju ragbi kluba na Braču.
Ragbi klub Brač osnovan je 2006. god. kao plod višegodišnjih nastojanja nekolicine entuzijasta, nekadašnjih igrača splitske Nade, uglavnom porijeklom sa Brača. Zanimljivo je spomenuti da su idejni začetnici Kluba bili Dalibor Starčević, sadašnji predsjednik R. k. Nada iz Splita i Emil Koljatić predsjednik R. k. Brač. Uprava kluba okuplja većinom nekadašnje igrače splitske Nade koji su porijeklom bračani.

U ovih nekoliko godina od kada postoji ideja o razvoju ragbija na Braču napravljeno je mnogo toga kako bi se taj sport što bolje popularizirao na otoku. Jedan od tih pothvata je i turnir Lovrečina Rugby Tournament koji se već nekoliko godinu održava na postirskoj plaži Lovrečina.

Grb kluba je stilizirana jelenja glava sa ragbi loptom između rogova. Neupućeni će simbol jelena povezati sa kakvim lovačkim društvom i tome slično ali priča o grbu je vrlo jednostavna. Naime, pretpostavlja se da je Brač ime dobio po staroilirskoj riječi brentos što u prijevodu znači – rogata životinja/ jelen.