Kratki opis igre i pravila

Henry Cooper, nekadašnji boksački prvak u teškoj kategoriji Engleske, Commonwelth-a i Europe poznat po tome što je jednom prigodom u ringu svojom ljevicom na pod i samog Muhammada Alija, izjavio je nakon odigrane utakmice ragbija: “Ne, ne, preteško je, previše toga se događa u prokletom skupu.”

Možda vam ragbi izgleda kao jednostavna igra hvatanja, dodavanja, trčanja i obaranja između dva tima od po 15 igrača, ali nije. Taktika je ključan segment igre, a treneri se nadmudruju poput šahovskih velemajstora. Uz pomoć video vrpce ekipe znaju točno što suparnici mogu, a što je još važnije i što ne mogu.
Pravila igre su prvi put postavljena 1871. god. u Londonu i od tada do danas su mnogo puta prepravljanja, prilagođavana i usavršavana.
Mnogo toga ovisi o sudčevoj analizi svake situacije u igri koja stvarno može biti i komplicirana, jer nije sve u tome da imaš jajastu loptu u ruci, trčiš s njom i pokušavaš postići polaganje (skor).
Ragbi utakmica se igra 80 minuta pod paskom glavnog i dvaju pokrajnjih (linijskih) sudaca. Igrači su podijeljeni na igrače skupa i linije od kojih je igrača skupa 8 a linije 7.

Igrači skupa su redom:

Prva linija skupa:

1. Lijevi pomagač (loosehead prop)
2. Sidraš (hooker)
3. Desni pomagač (tighthead prop)

Druga linija skupa:

4. Skakač (lock)
5. Skakač (lock)

6. Krilo skupa (blindside flanker)
7. Krilo skupa (openside flanker)
8. Zatvarač (number 8 )

Sidraš ubacuje loptu u igru s aut-linije i zadužen je za hvatanje lopte kad je dosuđen skup. Skakači iz druge linije su visoki momci (mnogi su viši od 2 m) i oni se natječu u igri s aut linije. Krila treće linije su “strvinari” koji nakon igre skupa napadaju sa loptom ili na nju. Zatvarač je moćni i snažni trkač i obarač.

Igrači linije su “plesači”, sprinteri koji napadaju kad im igrači iz skupa “dostave” loptu. Oni su:

9. Spojka (scrum half)
10. Otvarač (fly half)
11. Krilo (left wing)
12. Prvi centar (inside centre)
13. Drugi centar (outside centre)
14. Zatvoreno krilo (right wing)
15. Branič (fullback)

Spojka je veza između skupa i linije i mora imati brzi pas (dodavanje), oštar vid i brzinu odlučivanja da li da loptu prema igračima linije ili skupa.

Otvarač je vođa igre koji odlučuje da li da šutira, doda ili trči s loptom.

Centri su robusni momci s puno tempa, sposobni za obranu lopte ili obaranja, promjenu kuta igre i oni su ti koji “guraju” liniju naprijed.

Krila su igrači završnice koji koriste brzinu, step, a često i snagu.

Branič mora biti sposoban obarati, hvatati i trčati s loptom iz pozadine.

Bodovi

Zgoditak (score) je postignut kada se lopta položi iza protivničke skor linije i vrijedi 5 bodova, ako je pretvaranje (pucanje lopte na gol kroz rašlje) koje se dodjeljuje nakon polaganja (skora) uspješno, još 2 boda se upisuju. Kazneno pretvaranje kao i (udarac nogom odskočne lopte) iz igre vrijede 3 boda.

Skup (skram) se formira i započinje igru nakon prekida i manjih prekršaja. Igrači skupa oba tima poslože se u formaciju i guraju se kao šesnaest mini sumohrvača. Ekipa kojoj je dodijeljena lopta u skupu je u prednosti jer sidraš hvata loptu nogom i gura je u svoj skup prema spojci. Suparnička ekipa to pokušava onemogućiti guranjem ili rotacijom cijele formacije.

Igra s linije auta (aut)

Kad lopta izađe izvan crte igrališta izvodi se aut i u tom se slučaju igrači obaju ekipa postave u koridor jedni nasuprot drugima i natječu za izbačenu loptu. Skakači uz pomoć svojih suigrača skaču uvis za izbačenom loptom. Ako je lopta izbačena pristrano sudac ponudi ekipi koja se brani skup ili novi aut u njihovu korist. Obično ekipa u igri osvaja 70-90% svojih izbačenih auta.

Ali ništa u ragbiju ne izaziva više od mlina i raka zbog svoje složenosti i važnosti u igri. Pogledajmo ih:

Rak

Kad je igrač s loptom oboren na zemlju dužan je loptu pustiti iz ruku i tada počinje “borba” . Rak je formiran kada igrači iz obaju momčadi dođu u kontakt iznad lopte. Igrači se u raku ne smiju koristiti rukama. Igrači koji su na podu ne natječu se za loptu. Nekima rak izgleda kao gomila tijela bez ikakvog reda, ali to je tehnički vrlo zahtjevna komponenta igre i iziskuje mnogo vještine i uigranosti. Nasuprot istinskom natjecanju i borbi mlin dozvoljava brz protok lopte za što dinamičniju igru.

Mlin

Tehnički vrlo zahtjevan ali prilično nerazumljiv za neupućene. Kad igrača s loptom zadrže suparnički igrači, a on se uspije održati na nogama te se za njega “uhvate” igrači obaju ekipa, formira se mlin. Često će se ekipa koja ima loptu poslužiti snagom i brojnošću da odgura mlin što dublje u protivnički teren u pokretnom mlinu. Ako lopta u mlinu “zapne” i nijedan tim nije u mogućnosti igrati s njom sudac zaustavlja igru i poziva skup.

Postoje još neki segmenti koji ovu igru čine atraktivnijom i dinamičnijom; jedan od njih je i pravilo prednosti. Pravilo prednosti dopušta sudcu da prema osobnoj procjeni dopusti da se igra nastavi unatoč napravljenom prekršaju strane koja se brani sve dok ne ocijeni da je ekipa koja napada ostvarila dovoljnu prednost. U slučaju da ekipa koja napada ne ostvari nikakvu prednost tada sudac zaustavlja igru i vraća je na mjesto gdje je prekršaj napravljen te dosuđuje kaznu (za ekipu koja napada).

Nedozvoljena pozicija (offside)

Igrač u igri je u nedozvoljenoj poziciji kada se nalazi ispred lopte koja se nalazi u njegovog suigrača. Igrač u skupu, raku, mlinu, autu, je u nedozvoljenoj poziciji ako ostaje ili se kreće naprijed izvan zamišljene crte naznačene od sudca.

Crveni i žuti karton

Za teži prekršaj sudac igraču dodjeljuje crveni karton i igrač koji ga dobije napušta igru. Žuti karton se dobije za manje prekršaje i igrač koji izlazi iz igre na 10 min.

Nadam se da će Vam ovaj kratki presjek igre pomoći da još više uživate u njoj.

Napisao Terry Smith (slobodni novinar u Australiji) za magazin Rugby World Cup 2003

S engleskog preveo Emil Koljatić