Pravila morskog ragbija

Pravila morskog ragbija

(Lovrečina Rugby Tournament)

1. Igra se na pjeskovitom plićaku od 10 do 50 centimetara dubine. Igralište je dugo od 35-40 metara, a široko koliko je god moguće s tim da se ne igra na prostoru gdje je preplitko (minimalno 10 cm.). Igra se s vodootpornom loptom za ragbi

2. Momčad se sastoji od 8 igrača (6 igra ,2 su pričuve).

3. Igra se 14 minuta (poluvrijeme traje 7 minuta ,odmor traje 1 minutu), a na poluvremenu se momčadi mjenjaju strane igrališta.

4. Cilj igre je kao i u ragbiju postići zgoditak i to tako da igrač koji nosi loptu mora pretrčati preko zamišljene crte zgoditka koja se nalazi između dvije plutače ili dvaju plastičnih štapova koji su međusobno udaljeni 5 metara. Zgoditak vrijedi 1 bod.

5. Poslije zgoditka igra se nastavlja s izvođenjem početnog udarca tj. momčad koja je primila zgoditak kreće u novi napad s dodavanjem lopte sa svoje crte zgoditka.

6. Igrač koji je u posjedu lopte može biti zaustavljen s ragbijaškim obaranjem ili hvatanjem s tim da je zabranjeno tzv.visoko obaranje tj.zaustavljanje ili hvatanje u predjelu vrata i glave, također je zabranjeno zaustavljanje nogama ili bilo kakvo udaranje.Isto tako je zabranjeno obaranje ili zaustavljanje igrača bez lopte. Igrač koji napravi takvo što biti će kažnjen s 2 minuta zabrane igranje bez prava na zamjenu , a ukoliko je takvi prekršaj preoštar ili se takvi prekršaj ponovi igrač će biti kažnjen s zabranom igranja do kraja utakmice.Igra se nastavlja dodavanje s mjesta prekršaja za onu momčad koja nije načinila prekršaj.

7. Lopta se može dodavati u svim smjerovima ,a kada lopta izađe izvan zamišljene crte koja prolazi dvijema plutačama ili štapovima igra se nastavlja dodavanjem momčadi iza čijih je ˝vrata˝ lopta izašla.

8. Igru sude 2 suca koji se nalaze u blizini protivničkih ˝vrata˝ i koji se zviždukom oglašavaju u slučaju bilo kakvih prkršaja ili kad je lopta ili igrač s loptom izašao izvan igrališta.

9. Izmjene može izvršiti samo ona momčad koja je u posjedu lopte ili poslije zgoditka(obje momčadi mogu tada izvršit zamjene) .Zamjena može ući u igralište tek kada igrač koji će biti zamijenjen izađe van mora.

10. Utakmicu je pobijedila ona momčad koja je ima više bodova, u slučaju neodlučenog igra se produžetak do tvz. ˝zlatnog zgoditka˝ tj. ona momčad koja prva postigne zgoditak je pobjednik. Za posjed lopte u produžetku se baca novčić.

11. Za sve nesportske poteze(npr. svađanje sa sucom ,nabijanje lopte,udaranje i sl.) momčad će biti kažnjena isključenjem igrača koji je napravio taj potez na 2 minuta ili do kraja utakmice bez prava zamjene.

Pripremio Luka Bjelanović, prof.