RAGBI MAME vs NADA

-Da li ja ovo sanjam?, upitao se jedan Postiranin promatrajući sa svog prozora nogometno igralište Polježice na kojem su se okupile žene, k tim još ragbijašice.

Riječ je o igračicama Ragbi kluba Nada koje su sredinom prosinca prošle godine na radni posjet i trening stigle svojim prijateljima iz Ragbi kluba Brač. Točnije, njegovoj ženskoj rekreativnoj sekciji, takozvanim ragbi mamama. Naime, otočki klub usmjeren na mlađe naraštaje, spojio je i njihove roditelje. Tako su bračke mame podršku s ruba terena premjestile i na teren.

-Uprava kluba uvijek razmišlja kako proširiti svoje djelovanje, a kako je i ovaj rekreativni oblik u domeni našeg rada, okupili smo žensku skupinu prošle godine. Od samih početaka blisko surađujemo s Nadom, štoviše, otočki su klub formirali Nadini bivši igrači i veterani. Suradnja naših najmlađih počela je odavno, a sad smo spojili i ove starije. Naša ženska sekcija nije natjecateljska, rekreativna je i nije kontaktna. No, trening gubi svrhu bez natjecateljskog dijela. Tako je pala na pamet ideja da zaigraju s curama iz Nade. Prije nekoliko tjedna mi smo gostovali kod njih, a ovom smo prilikom to gostoprimstvo uzvratili, priča Emil Koljatić, predsjednik Ragbi kluba Brač.

I tako je ostvaren prvi, povijesni, kako mu sudionice tepaju, susret na Braču. Ne bez problema, jer teren NK Jadrana na kojima bračke cure treniraju započeo je s renovacijom. U kratkom su roku i spremno uskočili Postirani. Sa svoja dva fantastična travnata terena, Nogometni klub Postira Sardi može se pohvaliti s jednim od najboljim travnatim površinama u Hrvatskoj. Rezerviran za nogomet, prvi put je ugostio ragbi što je izazvalo sveopće čuđenje mještana, čak i uprave. No, podrška i susretljivost postirske Općine, Iva Matulića, kluba NK Postira Sardi i njihova tajnika Đorđa Jurišića omogućili su susret.

-Teren je ludilo, svlačionice odlične, gostoprimstvo vrhunsko, priznaje Frančeska Pleština, kapetanica Nadine ekipe.

Frančeska vodi U-6 u Nadi te je tako upoznala i Emila Koljatića, ali i Andriju Grubišića koji je prvi trener ‘mama’. Na suradnju s bračkim rekreativkama odmah je pristala.

-Tako nam je svima drago što smo došle, dan je savršen i sunčan, uvjeti fantastični. Trebalo je vremena da ostvarimo dogovor zbog brojnih obaveza, ali isplatilo se. Rijetko imamo priliku za ovakve susrete, jer nismo samo odigrale i skupile se nazad iza utakmice, već smo se imale prilike družiti, jesti zajedno, spojiti sport i kulturnu baštinu, obići eko-etno selo Dol, Kaštil Gospodnetić. Hvala Nk Postira Sardi na terenu, nadamo se da ovo nije zadnji put da se koristi za rugby , kazuje Frančeska.

Na odličnom treningu touch rugbya, kako kazuju cure iz Nade, rezultat se nije brojao premda je očekivano pobjeda otišla u ruke splitskih profesionalki.

Ženska je sekcija unutar Ragbi kluba Nada osnovana prije osam godina i cure drže prvo mjesto u Kupu Hrvatske za žene u ragbiju 7.

A ‘mame’? I one su dobre. Štoviše, ne morate ni biti mama da bi im se priključile. Niti morate gajiti nepotreban strah prema igri ragbija koji se zbog predrasuda smatra opasnijim od drugih sportova. Cure igraju touch rugby, ilitiga, tač ragbi. Dakle, nema obaranja, samo čista i vrhunska zabava.